Wanneer u uw tuin eenmaal aangelegd hebt dan moet deze nog onderhouden worden. Iedere tuin heeft onderhoud nodig, al hebt u een onderhoudsvriendelijke tuin.

Het is aan te raden om bij aanschaf van meerjarige planten en struiken te vragen of en wanneer de planten gesnoeid moeten worden en dit te noteren. Zo dienen sommige planten direct na de bloei gesnoeid te worden, anderen moeten pas in het voorjaar gesnoeid worden. Het is zonde van de plant, moeite en van het geld dat een plant of struik het door onjuiste verzorging begeeft.

Het snoeien is niet het enige werk wat verricht moet worden, er dient ook regelmatig onkruid gewied te worden.
Het wieden van onkruid kan een enorme klus zijn, vooral wanneer u veel struiken in de tuin hebt. Het onkruid zal in de zomer voornamelijk onder de struiken groeien.

Hebt u een tegelpad dan is het verstandig om deze ieder jaar te schrobben, anders ziet u na verloop van tijd door het mos de tegels niet meer. Ook zal er na verloop van tijd onkruid tussen de tegels groeien, u kunt dit het best tijdig verwijderen omdat het geen pretje is om uren achter elkaar op de knieën te liggen.

Wanneer u de tuin regelmatig onderhoudt en niet alles in één dag/weekend wilt doen zult u zien dat het onderhouden van uw tuin een zeer aangename bezigheid is. Vooral na een week hard werken is er niets zo ontspannend dan een poosje in de tuin werken.