Ook als je beperkte ruimte hebt, kun je van de natuur en het goede leven genieten. Zelfs als je een stadstuin, een balkon, een dakterras, of alleen een eenvoudige bloembak hebt, kun je een prachtige, efficiënte en rijke tuin creëren. De moestuin is weer helemaal terug van weggeweest. Daarbij is gemak het sleutelwoord, maar ook de herkomst van ingrediënten vinden we belangrijk. Als je zelf kruiden en fruit kweekt, weet je precies wat je eet. En wat is er nou mooier dan producten direct vanuit de tuin op tafel te kunnen zetten? In de eetbare tuin kun je slim en creatief tuinieren op een natuurvriendelijke manier. Winterharde laurier, rozemarijn, oregano en tijm zijn populair, maar ook bieslook en munt komen in veel gerechten van pas.
Wat kruiden allemaal kunnen
Kruiden zijn onmisbare ingrediënten voor menig gerecht, maar ze kennen ook andere toepassingen. Op internet vind je allerlei leuke sites die tekst en uitleg geven over kruiden als remedie tegen ziektes en kwalen, kruiden voor huishoudelijke gebruik en zelfs kruiden voor cosmetische toepassingen. Zo bevordert tijmthee de spijsvertering en is het bovendien een probaat middel tegen een kater. Rozemarijn is heel goed voor de bloedsomloop en volgens de Romeinen biedt laurier bescherming tegen een heftig natuurverschijnsel als de bliksem. De eerste vaste zeep die meer dan duizend jaar geleden werd gemaakt, bestond uit een mix van laurier en olijfolie. Hoe meer laurier, hoe sterker de desinfecterende werking van de zeep. De kruisvaarders namen deze zeep later mee naar Marseille en zo werd de basis gelegd voor het zeepmerk Savon de Marseille.
De internationale media hebben veel invloed op onze manier van tuinieren. Via TV-tuinprogramma’s maken we kennis met nieuwe soorten bloemen en planten en krijgen we tuintips uit andere landen. Hierdoor geïnspireerd maken tuinbezitters in hun eigen tuin een plek vrij voor een kleine kruidentuin in een verhoogde border, een rij bloempotten of een stapelbare plantenbak. Het is al een feest om te zien hoe al die kruiden groeien, laat staan om ze dagvers en onbespoten te kunnen verwerken in allerlei smakelijke gerechten. Rechtstreeks uit de tuin op tafel: hoe vers wil je het hebben?
Tuinieren op de vierkante meter
Tuinieren in potten of bakken maakt de verzorging gemakkelijk; alle planten zijn immers goed bereikbaar. Dit voorkomt bovendien verspilling van zaad, water en meststoffen en ook onkruid wieden is nauwelijks nodig. Zo’n micro-natuurtuin vraagt weinig onderhoud en dat komt goed uit, want onze levens zijn al druk genoeg. Bovendien wordt tuinieren daarmee bereikbaar voor alle leeftijden en uiteenlopende niveaus: van beginners tot gevorderden, van jong tot oud. Het leuke is ook dat je de potten en bakken vrijwel overal kunt neerzetten, zelfs op het balkon of het (dak)terras. En als de ruimte echt beperkt is, kun je altijd nog een eetbare wand inrichten om de kruiden en eetbare bloemen verticaal te kweken. Dat ziet er nog leuk uit ook! Tegenwoordig kun je zelfs kleine keukenlauriers op pot kopen. Daar is altijd wel een plekje voor.
De eetbare tuin bewijst dat je met een beetje fantasie en het loslaten van strikte, achterhaalde regels een tuin kunt creëren die niet alleen fantastisch is om naar te kijken, maar ook heerlijk om uit te eten! Creëer je eigen groene paradijs en geniet er met volle teugen van. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je lichaam!