Geen mens is gelijk, de ideale tuin is dus geen standaard. Voor iedereen ziet de ideale tuin er anders uit. Zo wil iemand met weinig tijd graag een onderhoudsarme en strakke tuin, iemand met wat meer groene vingers heeft misschien liever een tuin waar wat meer werk inzit en welke niet zo strak is zodat er ruimte is om zelf te experimenteren. Kortom de ideale tuin is toegespitst is op de wensen en behoeften van de bezitter en daarbij wordt de levensstijl niet vergeten. Noch de beschikbare ruimte noch het budget hoeft groot te zijn: in essentie draait het om een goed ontwerp.

Bij het ontwerpen van een tuin gaat het in grote mate om uw smaak en creativiteit. Het is daarom verstandig om een eerste gesprek met de ontwerper altijd bij u huis plaats te laten vinden. Zo kan deze persoon een beeld krijgen van u als persoon en uiteraard van het huis. Want de tuin moet niet alleen bij u passen, hij moet ook in harmonie zijn met het huis.

Denkt u bij het tuinontwerp goed na hoe u de tuin wilt gebruiken, heeft u kinderen die vaak in de tuin spelen, heeft u huisdieren die door de tuin lopen. Misschien geeft u zomers regelmatig een feestje buiten. Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Moet er een gazon in komen met een sterk soort gras, moeten er bepaalde delen afgezet worden of is het noodzakelijk dat er een groot terras in het ontwerp opgenomen wordt. Een mooie tuin blijft alleen mooi wanneer deze functioneel is voor de gewenste toepassing.

Een tuin ontwerpen is één, een tuin onderhouden is wat anders. Ook daar dient u bij het ontwerp rekening mee te houden. De mate van arbeidsintensiviteit wat betreft het onderhoud wordt behandeld onder Tuinonderhoud, vergeet hier de kosten niet.

Niet alleen de aanleg van uw tuin kost geld, ook het onderhoud kan het nodige kosten. Het zou zonde zijn wanneer een mooi ontworpen tuin niet gehandhaafd kan worden vanwege een onderschat kostenplaatje.